DREWNO BUKOWE pali się długo i spokojnie. Płomień jest równy i jasny, ma wręcz hipnotyzujące właściwości i z przyjemnością się na niego patrzy. Ten rodzaj drewna ma wysoką wartość energetyczną, a tym samym daje dużo ciepła.
DĄB to szlachetny gatunek twardego drewna, które nie wydziela sadzy i pozostawia niewiele popiołu. Drewno dębowe pali się długo i równo, daje dużo ciepła, a uwalniany w trakcie spalania zapach jest bardzo przyjemny, dlatego też świetnie nadaje się do wędzenia.
DREWNO GRABOWE to najlepsze drewno do palenia w kominku. Jest bardzo twarde, tym samym pali się naprawdę długo i uwalnia dużo ciepła. Ten rodzaj drewna praktycznie nie brudzi kominka i przewodu kominowego. Wyróżnia go także piękny zapach, stopniowo uwalniający się pod wpływem temperatury.
BRZOZA to ozdoba polskiego krajobrazu i jeden z najbardziej popularnych gatunków drewna kominkowego. Choć nie jest tak kaloryczne, jak dąb czy grab, łatwo się rozpala nawet przy większej wilgotności, wydziela niewiele dymu i sadzy i wspaniale pachnie.
DREWNO OLCHOWE jest średniotwarde, ale pali się żywym, pomarańczowym płomieniem dającym sporo światła i ciepła. Należy do gatunków o wyjątkowym aromacie i jest bardzo często wykorzystywane w wędzarniach, także tych przydomowych.